Acasă Natura
Categorie:

Natura

Reclamă

Deseori iarna, pe vreme geroasă, apar pe cer dungi luminoase de lumină – coloane de lumină – și mulți oameni le confundă cu luminile nordice. Să înțelegem ce sunt aceste două fenomene foarte diferite.
Luminile nordice (sau polare)
Aurora boreală izbucnește în timpul furtunilor geomagnetice, când câmpul magnetic al Pământului este perturbat de “rafale” de vânt solar. Aceste rafale nu prezintă niciun pericol pentru oameni, deoarece câmpul magnetic al planetei formează o “bulă” uriașă în jurul Pământului, numită magnetosferă.

Pagini: 1 2

Reclamă

În cursul cercetărilor lor, oamenii de știință au comparat diversitatea de culori a fundalului din natură cu caracteristicile specifice ale plantelor cu flori pe exemplul Australiei, în urma cărora au colectat o bază de date cu materiale care existau în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani – în acest moment se încadrează apariția primelor flori la plante.
Ulterior, s-a dovedit că florile polenizate de albine erau caracterizate de un spectru cu lungime de undă mai scurtă, iar cele care, la rândul lor, erau polenizate de păsări, erau caracterizate de un spectru mai lung.

Pagini: 1 2

Reclamă

Nematodele entomopatogene sunt cunoscute pentru faptul că depun ouă în corpul insectelor și, atunci când o fac, eliberează o toxină care ucide rapid gazdele, care sunt adesea dăunători care mănâncă culturile. Uneori, agricultorii adaugă chiar viermi în sol cu scopul de a controla numărul acestor insecte. Cu toate acestea, atunci când nematodele ajung la suprafață, ele sunt ucise rapid prin contact cu lumina ultravioletă.
Aici intervine rolul unui gel de protecție împotriva nematodelor dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Neuchâtel din Elveția. În cursul cercetărilor lor, experții au creat un hidrogel special, care constă din nematode vii, plasate într-o matrice de gelatină din carboximetilceluloză biodegradabilă non-toxică.

Pagini: 1 2

Reclamă

Experții spun că, dacă unele specii sunt depășite de poluarea extremă în timpul reproducerii, pur și simplu nu va exista o generație următoare a acelor specii.
În lucrarea lor, oamenii de știință au evaluat modul în care contactul cu granule de clorură de polivinil (PVC), care sunt utilizate la fabricarea unei game largi de produse, poate afecta dezvoltarea sănătoasă a șapte specii marine aparținând tuturor grupurilor majore de animale din ocean.
După cum au observat experții, atunci când aceste specii sunt expuse la niveluri ridicate de granule de PVC, se constată că puii lor prezintă multe anomalii diferite.

Pagini: 1 2

Reclamă

Petroglifele înfățișând ibexi, capre, cai, măgari, cămile și forme abstracte au fost conservate în zonă timp de mii de ani. Cu toate acestea, un nou studiu a arătat că o serie de microorganisme care trăiesc pe roci reprezintă o amenințare serioasă la adresa conservării lor.
Dintre ciupercile identificate, majoritatea sunt ciuperci microcoloniale cunoscute pentru activitatea lor distructivă în mediile deșertice. Studiul recent s-a axat în special pe pericolul pe care aceste organisme îl reprezintă pentru structurile stâncoase și operele de artă antică.

Pagini: 1 2

Reclamă